Papryka – cudowne warzywo

Papryka jest często niedoceniana pod względem smaku oraz wartości odżywczych. Tymczasem wielokrotnie już wykazano, że posiada ona więcej witaminy C niż cytryna, nie mówiąc o innych składnikach mineralnych.

Wiele odmian
Na polskich talerzach papryka gości w większości dostępnych na całym świecie formach. Klasyczna typu bell, to bardzo popularna w Polsce odmiana. Występuje w kolorze zielonym, żółtym i ulubionym czerwonym. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, jest wręcz stworzona do faszerowania w potrawach wegetariańskich i mięsnych.

Ostre odmiany papryki, takie jak chilli czy habaneiro wykorzystywane są przez bardziej świadomych kucharzy do „podkręcania” smaku konkretnych potraw, zwłaszcza tych z korzeniami Węgierskimi. W końcu to na Węgrzech nie sposób obyć się bez tego warzywa, które stanowi główny składnik większości narodowych potraw.

Składniki odżywcze
Świeża, chrupiąca i soczysta papryka czerwona posiada wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim, to skarbnica witamin z grupy B, które w szczególności potrzebne są przy diecie wegetariańskiej. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, potas, mangan i fosfor. To także źródło miedzi, żelaza, cynku i miedzi, chociaż w znacznie mniejszej ilości.

Papryka dodana do sałatki znacząco zwiększa jej walory smakowe, ale także podnosi jej wartość odżywczą.

Papryka a odchudzanie
Ostre papryczki zawdzięczają swoją pikantność tzw. kapsaicynie, która odpowiedzialna jest za charakterystyczny smak. Największe jej stężenie znajduje się w pestkach oraz na samym czubku papryczki. Uważa się, że dobrze jest jeść ostrą paprykę podczas diety odchudzającej tuż przed wysiłkiem fizycznym – ponieważ jest to naturalny stymulator metabolizmu.

Jeśli przesadziliśmy z ostrą papryką warto sięgnąć po tłuszcz lub po mleko – tylko wypicie łyżki oleju lub szklanki mleka pomoże nam zniwelować ostry smak w ustach.

Kuchnia świata
Nie tylko węgierskie potrawy nie istnieją bez tego wyjątkowego warzywa. Kuchnia meksykańska, argentyńska, hiszpańska czy chińska także by się nie mogły bez niej obejść.